Зареждане …
сър Алекс Фергюсън

Защо сър Алекс искаше да напусне Юнайтед, и защо Венгер отказа да заеме неговия пост

Pocket

Ако сте запалени по Английската Висша лига, няма как да не сте чували, за поредицата от събития, които се случиха през 2001 година с Манчестър Юнайтед. Ако все пак не знаете, съм сигурен, че следващите редове ще ви бъдат от интерес и действително представляват едно интересно четиво. През годините назад, в Англия бе изключително лесно да направиш своите прогнози за футбол и да уцелиш правилния знак. Липсваха изненади и големите грандове печелеха лесно своите мачове, ръководени от пълководци като „съра“

В далечната 2001 година, точно в края на сезона, легендарния сър Алекс Фъргюсън изуми с едно много странно свое решение – да напусне треньорския пост на Манчестър Юнайтед. Новината бе посрещната с огромно притеснение както от страна на многобройните привърженици на „червените дяволи“, така и от всички в клуба.

Емоционалния Алекс ФергюсънРешението наистина бе странно, след като Фъргюсън записа впечатляващи резултати начело на клуба и благодарение именно на него, Манчестър Юнайтед се превърнаха в един от най-титулованите футболни клубове както в Англия, така и в цяла Европа. Под неговото вещо ръководство, до момента на това негово решение, отбора успя да завоюва цели седем шампионски титли, четири пъти футболистите му вдигнаха трофея от ФА КЪП, и не на последно място отбора спечели Шампионска лига сезон 1998/1999 .г и Купата на лигата през 1991г. Манчестър Юнайтед бе просто страшилище за всички съперници, а в Шампионска лига едва ли някой очакваше от тях да загубят своя мач и редовно участваха доволно дълго в надпреварата. Премиершип също бе окупиран от „червената“ лавина, а името на Юнайтед спрягано всяка седмица с различни постижения и успехи на Алекс Фергюсън. Много рядко можеше да видим Фергюсън в този вид, както е на снимката – ядосан и на ръба на нервен срив!

В тоя ред на мисли и в разгара на кариерата си, сър Алекс изведнъж реши вече да не е бъде част от този клуб. Запитван за решението си, специалиста уклончиво отговаряше, че има няколко оферти, но какво ще прави след това все още не е решил. „Напускам в края на сезона“ това бяха думите му, а дори ръководството не знаеше какво се случва. Удивлението бе пълно! Никой не знаеше защо! Нито футболистите, нито ръководството, нито никой друг, при положение, че тези думи идват точно след спечелването на поредна титла в Премиершип!

Вероятно Фергюсън е смятал този момент за апогей в кариерата му и това е трябвало да бъде едно подобаващо оттегляне, въпреки че всички знаем съдбата му през следващите 16 години начело на отбора. Фергюсън винаги се е радвал на широко одобрение и подкрепа от страна на ръководството по всички въпроси свързани с клуба, а и никога футболистите му не са се „бунтували“ срещу него.

Години след случката, няколко анализатора решиха да осветлят този момент, като споделиха информация от „кухнята“ в отбора, благодарение на няколко интервюта на вече бившият президент на клуба Мартин Еуардс. Едуардс повдигна завесата над тази енигма и сподели следното:

Арсен Венгер е верен на своя АрсеналПо това време, в Юнайтед трескаво са обмисляли треньорска рокада, а щом Фергюсън е заявил сам оттглянето си, веднага са предприели действия по привличането в клуба на Арсен Венгер. Легендата на Арсенал е бил най-достойния заместник на шотландеца и пръв избор на ръководството. Както знаете Венгер ръководи Арсенал от 1996-та година насам, като само за два сезона успя да изведе отбора си до титла, а в добавка футболистите му спечелиха и ФА Къп. Най-интересното обаче е, че Венгер изобщо не е помислял, да се раздели с Арсенал. Няколко срещи са инициирани с него в дома му, но лоялността му към тогавашния вицепрезидент на Арсенал – Дейвид Дийн се е оказала сериозна пречка. Освен това, самия Венгер признава, че само за две години страшно се е привързал към новият си отбор и не имал никакво намерение да се раздели с тях по-негово желание.

След отказа на Венгер нещата, като че ли сами дойдоха на мястото си. Французина продължи да ръководи Арсенал и до днес, а сър Алекс продължи с треньорската си кариера с „червените дяволи” още 12 успешни години. Раздялата на сър Алекс Фъргюсън бе факт през 2013-та година, когато шотландеца приключи и със своята кариера като треньор. Фергюсън остави зад себе си 13 титли, пет трофея от ФА Къп, четири Купи на Лигата, и два спечелени финала на Шампионска лига.

Един между друг, отношенията на Фергюсън и Венгер винаги са били изострени, но и двамата винаги са казвали, че се уважават като професионалисти.